Методика оперативної оцінки пошкодженості матеріалу ротора турбіни при циклічному навантаженні і повзучості - Шульженко, М.Г.; Матюхін, Ю.І.; Гармаш, Н.Г.; Пожидаєв, О.В.; Гонтаровський, В.П. (Проблемы машиностроения, 2011)
Пропонується розрахункова методика визначення пошкодженості матеріалу ротора високого тиску турбіни Т-250/300-240 в умовах малоциклової втоми і повзучості для оперативної оцінки спрацювання ресурсу. Використовуються дані про фактичні режими навантаження ротора (визначаються за параметрами АСУ ТП турбоагрегату) та експериментальні характеристики малоциклової втоми й повзучості металу.