Південний Захід України у X - першій половині XI ст. - Смирнов, І. (Емінак, 2007)
У статті розглядається історія Північно-Західного Причорномор’я у Х - початку ХІ ст., розкривається значення кочового населення у регіоні, його міграційні процеси та вплив і взаємовідносини із сусідами - слов’янськими об’єднаннями та Візантійською імперією.