Деякі аспекти використання ручної вогнепальної зброї українським козацтвом у середині ХVII ст. - Гузенко, Ю.; Войтенко, А. (Емінак, 2007)
У статті автори розглядають головні аспекти використання ручної вогнепальної зброї козацьким військом. В центрі їх уваги – вміння козаків застосовувати зброю в поєднанні з різного роду польовими укріпленнями і способами шикування піхоти в залежності від обстановки в бою.