Передумови виникнення техногенних аварій та напрями підвищення рівня безпеки на прикладі Миколаївської області - Обиход, Г.О. (Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, 2009)
У статті зроблений аналіз сучасного стану потенційно небезпечних об’єктів, які зосереджені на території Миколаївської області. Вони становлять виробничий потенціал регіону, забезпечують зростання виробництва й зайнятість населення. Однак містять у собі й певну техногенну загрозу: більшість із них є носіями небезпечних уражаючих факторів для населення (радіоактивних, хімічних, вибухових, пожежних і т.д.). Виявлена пряма залежність між динамікою техногенних надзвичайних ситуацій регіону, діяльністю ПНО й амортизацією основних фондів підприємств. Аналізуються основні напрями роботи з метою поліпшення ситуації.