Радіаційна модифікація центрів рекомбінаційного випромінювання в TiO₂-плівках - Буско, Т.О.; Дмитренко, О.П.; Куліш, М.П.; Заболотний, М.А.; Приходько, О.О.; Вітюк, Н.В.; Єременко, А.М.; Смірнова, Н.П.; Ніколенко, А.C.; Стрельчук, В.В.; Романюк, Б.М.; Шлапацька, B.В. (Вопросы атомной науки и техники, 2011)
Досліджувалися плівки ТіО₂, одержані методом золь-гель-синтезу. Спектри рентгенівської дифракції та комбінаційного розсіювання світла свідчать про формування в цих плівках нанокристалічної фази анатазу ТіО₂, яка зберігається після радіаційного опромінення високоенергетичними електронами (Ее=1,8 МеВ, доза 3,0 МГр) та іонами Ті⁺ (Е=140 кеВ, флюенс 1·10¹² іон/см2). Спектри фотолюмінесценції ТіО2-плівки вказують на існування кількох центрів рекомбінаційного випромінювання: автолокалізованих екситонів на октаедрах ТіО₆ та кисневих вакансій. Після радіаційної модифікації ТіО₂-плівок центри випромінювання зберігаються, але спостерігається загальне гасіння фотолюмінесценції, тобто зменшення рекомбінації фотогенерованих носіїв зарядів, що може впливати на покращення фотокаталітичних властивостей даних плівок.