Зміна фазово-структурного стану сплаву на основі SmCo₅ в ході солід-ГДДР при низькому тиску водню - Булик, І.І.; Бурховецький, В.В.; Тростянчин, А.М. (Металлофизика и новейшие технологии, 2015)
Методами диференційної термічної й рентґенофазової аналіз та електронної сканівної мікроскопії досліджено зміну фазово-структурного стану стопу на основі SmCo₅ у ході гідрування, диспропорционування, десорбування, рекомбінування (ГДДР) за тисків водню у 0,5 МПа та 1,0 МПа в діяпазоні температур 20—850°C з витримкою до 5 год. Встановлено, що за умов солід-ГДДР фазовий склад залежить від температури рекомбінування. Виявлено, що реакція диспропорціонування розпочинається на межах зерен SmCo₅. Вперше показано можливість формування високодисперсної структури шляхом ГДДР після часткового диспропорціонування. Встановлено, що за певних умов диспропорціонування залишки основної фази розподіляються у всьому об’ємі стопу.