Портрет американського письменника в інтер’єрі постмодернізму - Шпильова, Н. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2006)
Річарда Бротігана (1935—1984), автора одинадцяти романів (серед них “Ловля форелі в Америці” (1961), “Генерал Конфедерації з Біг Сура” (1963), “У кавуновому цукрі” (1964), “Аборт: історичний романтичний роман 1966 року” (1966), “Чудовисько Хоклайна: готичний вестерн” (1974) та ін.), дев’яти поетичних збірок та збірки оповідань “Помста галявини”, літературна критика кінця 1960 — початку 1970 рр. називала культовим письменником молодого покоління, Селінджером 70)х, “почесною дитиною” часу… Літературну славу приніс йому роман “Ловля форелі в Америці”, після публікації якого в 1967р. про письменника заговорили як про свіжий голос в американській літературі.