Оцінка залишкових напружень в PVD-покриттях. Повідомлення 2 - Сорока, О.Б.; Клименко, С.А.; Копєйкіна, М.Ю. (Проблемы прочности, 2010)
У вакуум-плазмових покриттях із нітридів титану, алюмінію та ніобію методом гнучкого зразка визначено величини залишкових напружень. Запропоновано експериментально-розрахункову методику виділення структурної та термічної складових залишкових напружень, що дозволяє визначати коефіцієнти термічного розширення матеріалів покриттів та загальний рівень залишкових напружень у покриттях на основі з будь-якого матеріалу. Встановлено залежність залишкових напружень від шорсткості поверхні основи. Показано можливість врегулювання рівня залишкових напружень у покриттях шляхом формування їх дискретної топографії.