Віталізація смерті в поезії Василя Стуса - Іщенко, Є. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2006)
Проблема смерті у творчості В.Стуса як цілісне явище досьогодні в літературознавстві майже недосліджена. Це зумовлено, по-перше, тим, що у 90-х роках Стусову поезію доцільніше було вивчати під патріотичним (почасти — політичним) кутом зору, аніж філософсько-психологічним. По-друге, недостатністю методологічної бази аналізу даного концепту внаслідок відсутності в тодішній Україні перекладів праць визначних психологів і філософів ХХ ст. Поступово, з поширенням в Україні наукових розвідок В.Франкла, Л.Бінсвангера, Е.Фромма, К.Юнга, М.Ґайдеґґера, К.Роджерса та ін., означений концепт набув надзвичайної актуальності при аналізі проблеми смерті в загальногуманітарному аспекті.