Теоретична аналіза динамічного знеміцнення в спечених матеріялах - Гапонова, О.П.; Говорун, Т.П. (Металлофизика и новейшие технологии, 2015)
Виконано теоретичну аналізу кінетики знеміцнювальних процесів, що відбуваються в порошковому пористому тілі при деформуванні в області підвищених температур. Одержано визначальні рівняння, що зв’язують параметри деформації та параметри структуроутворення, які характеризують процеси динамічного знеміцнення при деформуванні. Показано лінійні залежності логаритму осьового напруження і накопиченої деформації твердої фази від оберненої температури. Виконано оцінку енергії активації динамічного знеміцнення при одноосьовому стисканні. Показано, що при низьких температурах деформації механізмом знеміцнення є динамічне повернення та полігонізація, а при підвищених температурах – динамічна рекристалізація. Пористість понижує енергію активації динамічного знеміцнення.