Вплив попереднього оксидування на механічні властивості феритної сталі за умови впливу кисневмісного свинцевого розплаву - Яськів, О.І.; Кухар, І.С. (Вопросы атомной науки и техники, 2015)
Вивчено вплив режимів попереднього дифузійного оксидування на механічні властивості феритної сталі SUН409L (система Fe-11Cr) у розплаві кисневмісного свинцю (10⁻⁶…10⁻⁷ мас.%) у температурному інтервалі 400…600 оС. Встановлено, що в результаті оксидування в інтервалі температур 600…800 °С протягом 24…150 год формується оксидна плівка (1…4 мкм), товщина і склад якої залежать від температури і тривалості оксидування. Зокрема, ріст температури веде до еволюції фазового складу плівки від магнетиту до хромвмісної шпінелі та острівкового утворення оксиду хрому Cr₂O₃, а також до збільшення розмірів зерен. Оксидування призводить до зниження межі міцності та пластичності сталі, причому ступінь погіршення механічних властивостей співвідноситься з ростом розміру зерна. У свинцевому середовищі міцність оксидованих зразків зменшується в порівнянні з вакуумом, причому найбільше для оксидування, яке веде до максимального росту розмірів зерна. У той же час наявність оксидного шару, який обмежує прямий контакт розплаву з поверхнею, запобігає окрихчуванню сталі в свинці, яке проявляється в інтервалі 400…450 °С. В результаті пластичність сталі після попереднього оксидування зберігається практично такою ж як у вакуумі. Як і у вакуумі, вищу пластичність у свинці зберігає оксидування, яке мінімально змінює розмір зерна сталі (600 і 800 °С протягом 24 год).