Вплив слабких магнетних полів на механічні властивості берилію - Курек, Є.І.; Курек, І.Г.; Олійнич-Лисюк, А.В.; Раранський, М.Д. (Металлофизика и новейшие технологии, 2015)
Досліджено поведінку пружніх та непружніх властивостей магнійтермічного берилійового конденсату до, під час та після дії на нього слабких постійних магнетних полів. Проаналізовано амплітудні, температурні та часові залежності ефективного модуля зсуву, низькочастотного внутрішнього тертя та відношення швидкостей руху дислокацій. Виявлено прямий та зворотній магнетопластичний ефекти й ефекти «магнетної пам’яті». Природу виявлених ефектів проаналізовано з позицій зміни руху дислокацій з гістерезисного на в’язкий, перебіг структурно-фазових перетворень мартенситного типу з утворенням неспівмірних фаз і появи та заліковування мікротріщин на стадії пружньої деформації берилію.