Розрахунок впливу сегрегаційних ефектів на рух міжфазних меж за коміркового розпаду - Ляшенко, Ю.О.; Дерев'янко, С.І.; Шматко, О.А. (Металлофизика и новейшие технологии, 2015)
У роботі методу Мієдеми використано для опису термодинамічних параметрів бінарних стопів та енергій сеґреґації компонентів на міжфазних межах. Розроблений термодинамічний підхід використано для розвитку моделю, що описує процес гальмування руху міжфазної межі в бінарних полікристалічних стопах. Створений кінетичний модель використано для опису особливостей руху межі зерна в ході коміркового розпаду. На основі розробленого моделю виконано розрахунки концентраційних профілів через межу зерна, коефіцієнта сеґреґації, швидкости дисипації енергії всередині міжфазної межі залежно від швидкости її руху. Модельні розрахунки виконано для системи Pb—Sn.