Поведінка лінії поверхневого плазмонного резонансу в металевих наночастинках - Григорчук, М.І. (Металлофизика и новейшие технологии, 2016)
Передбачаються осциляції ширини лінії поверхневого плазмона та спектральної добротности в металевих наночастинках зі зміною діелектричної сталої середовища, в якому вони розміщені. Обчислення проводилися на основі методу кінетичних рівнянь, який уможливлює врахувати ефекти розсіяння електронів на внутрішній поверхні частинки у випадку, коли середня довжина вільного пробігу електрона перевищує розмір частинки. Головну увагу приділено внеску поверхневого розсіяння у згасання плазмона. Всі обчислення ширини лінії та її добротности проілюстровано на прикладі наночастинок Au і Na різних радіусів.