Напружено-деформований стан фазових складових керамічного композиту LaB₆—TiВ₂ - Лобода, П.І.; Карасевська, О.П.; Соловйова, Т.О. (Металлофизика и новейшие технологии, 2016)
Методами мікроскопічної та рентґенівської дифракційної аналіз проведено дослідження формування структури композитів LaB₆—TiB₂, одержаних методом безтигельного зонного топлення на монокристалічному зародку і без нього. Визначено залишкові макро- і мікронапруження, вивчено формування текстури в композитах, одержаних різними методами. Встановлено, що в матричній фазі LaB₆ в різних кристалографічних напрямках виникають різні як за знаком, так і за значенням залишкові напруження, а у волокнах TiB₂ спостерігається їх однорідність. В зв’язку з цим, тріщини розповсюджуються в матричній фазі, оминаючи волокна, в напрямках під кутами до максимального навантаження, що пов’язано із наявністю напружень розтягу в композиті.