Особливості об’ємних ефектів при нагріванні пресованого порошку гідриду цирконію - Івасишин, О.М.; Карасевська, О.П.; Саввакін, Д.Г.; Гуменяк, М.М.; Мельник, Я.І.; Стасюк, О.О. (Металлофизика и новейшие технологии, 2016)
Досліджено об’ємні ефекти та еволюцію структури пресованого порошку наводненого цирконію при вакуумному нагріванні. Встановлено, що пружня енергія, накопичена в спресованому ансамблі частинок ε-гідриду цирконію, релаксує в процесі десорбції водню під час нагрівання пресовок, що супроводжується збільшенням їхнього об’єму із появою додаткових пустот і тріщин між частинками. Релаксація накопиченої енергії відбувається завдяки об’ємним ефектам фазових перетворень при десорбції водню, зокрема, при ε→δ-перетворенні. Це викликає виникнення додаткових напружень у системі, які стають причиною порушення зв’язку між спресованими частинками і вивільнення енергії, накопиченої при пресуванні. Запропоновано шляхи зменшення цього ефекту, які забезпечують одержання при спіканні цілісних зразків цирконію без тріщин у мікроструктурі.