Формування комплексних дифузійних боридних шарів на метастабільних аустенітних хромоманґанових азотовмісних сталях в умовах дії зовнішнього магнетного поля - Чернега, С.М.; Поляков, І.А.; Красовський, М.О. (Металлофизика и новейшие технологии, 2016)
В даній роботі проведено дослідження формування комплексних дифузійних боридних шарів у порошкових сумішах на сталі 40Х15Г8САФ. Визначено фазовий і хемічний склад, товщину, мікротвердість та зносостійкість одержаних шарів на сталі 40Х15Г8САФ. Встановлено, що застосування зовнішнього магнетного поля (ЗМП) приводить до перерозподілу кількісного співвідношення боридних фаз у поверхневих шарах, зміни періодів кристалічної ґратниці. ЗМП уможливлює в 1,5—2 рази зменшити тривалість насичення деталів, підвищити мікротвердість боридних шарів до 19—19,5 ГПа та зносостійкість у 2,4—2,7 рази порівняно з хромоманґановою сталлю 40Х15Г8САФ без захисного покриття.