Експериментальне дослiдження ефекту ратчетингу за складного пропорцiйного навантаження - Бородiй, М.В.; Стрижало, В.О.; Кучер, М.К.; Данильчук, Є.Л.; Адамчук, М.П. (Проблемы прочности, 2014)
Досліджується механічна поведінка вуглецевої стали 20 при асиметричному пропорційному навантаженні в умовах плоского напруженого стану, який реалізується у тонкостінному зразку за розтягу–стиску та знакозмінного кручення. Асиметричне циклічне навантаження зразків проводилось із контролем по напруженнях за трьома траєкторіями з частотою 0,1 Гц на базі до 1200 цикл. Отримано діаграми деформування зразків при циклічному навантаженні за розтягу–стиску, знакозмінного кручення та пропорційного навантаження. Побудовано криві еквівалентних за Мізесом деформацій ратчетингу. Показано, що найбільша швидкість ратчетингу реалізується при навантаженні розтягом–стиском.