Білим – по чорному, або біль чорнокнижника - Павлюк, І. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Нова поетична збірка Григорія Чопика “Чорна чайка” (Л.: ЛА “ПІРАМІДА”, 2005) супероригінальна за формою книгодруку, поліграфічним рішенням (зустрічаємо ж, як і людину — за одягом...): білими літерами — по чорних сторінках (ідея художника-ілюстратора Василя Семенка). Я був присутній при народженні проекту матеріалізації змісту-вмісту душі її автора, яка в роботі-боротьбі (пошуках спонсорів і видавництва) й у боротьбі-роботі (активній громадянській позиції) ставала духом, а дух — “Чорною чайкою”.