Таємниця, досі не розгадана - Маткобожик, М. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Читаючи нову книжку Віктора Палинського (“Єлена й антиквар”. Л., 2005), мимоволі ловиш себе на думці, що це окремішній, строго втаємничений, вишукано інкрустований світ письма – зважений і мудрий, шляхетний і ненав’язливий. Неквапно письменник відкриває перед нами невідомі дотепер світи, де нівелюються стереотипи наших традиційних уявлень, де на зміну метушні та суєтній колотнечі приходить виважений, рельєфний погляд на світ.