25 років еволюції уявлень про паливовмісні матеріали об'єкта "Укриття": сценарії їхнього утворення та фізичні міркування - Жидков, О.В. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2011)
Проведено огляд і критичний аналіз концепцій різних років, де ідентифікуються провідні фізичні чинники перебігу активної фази аварії 1986 р. на ЧАЕС, що спричинили утворення лавоподібних паливовмісних матеріялів (ЛПВМ) та унікально сильні радіоекологічні наслідки в порівнянні з іншими відомими важкими ядерними аваріями. Стаття містить нові експериментальні й розрахунково-оціночні матеріали, на базі яких дістають несуперечливого фізичного пояснення як механізми утворення й розповсюдження ЛПВМ, так і відмінності у властивостях ЛПВМ різних видів.