План Прилуцької фортеці 1745 р. у альбомі Ф. Ласковського - Бондар, О. (Сiверянський лiтопис, 2016)
Повідомлення присвячене опису та публікації плану Прилук 1745 р. Він був опублікований у 1866 р. військовим інженером та істориком фортифікації генералом Ф. Ласковським. Проте цей документ довгий час залишався невідомим для більшості дослідників історії містобудування України ХХ – початку ХХІ ст. Автор повідомлення упорядкував графічну сторону плану та зробив його короткий опис. Це третій відомий план міста Прилуки XVIII ст. На жаль, сьогодні не відомо, де зберігається оригінал 1745 р., і чи існує він узагалі. Однак завдяки Ф. Ласковському ми можемо користуватися його копією середини ХІХ ст. під час досліджень містобудівних процесів Прилук 1740-х рр.