З історії охорони Стрижня (за матеріалами справи № 112 ДАЧО) - Кириченко, В. (Сiверянський лiтопис, 2016)
Стаття присвячена спробам побудови на р. Стрижень салотопного заводу у 1910-1912 рр. Незважаючи на економічну доцільність підприємства, будівництво було заборонено міською владою та згодом сенатом у зв’язку із його екологічною небезпекою для міста та річки.