Про церковне будівництво та плани храмів на Чернігівщині - Пиріг, П.; Конопля, Ю. (Сiверянський лiтопис, 2016)
У статті на основі використання широкого кола джерел, у тому числі й неопублікованих, та літератури відтворюються цікаві моменти розвитку церковного будівництва на Чернігівщині. Подаються відомості про кількість та типи храмів. Розглядаються питання реконструкції та відбудови церков на основі їхнього попереднього обстеження та складання креслеників. Значна увага приділена висвітленню проблеми, пов’язаної з планами храмів, що є недостатньо дослідженою в історико-архітектурній науці.