Активний вплив на процеси розробки родовищ природних газів з водонапірним режимом для збільшення газоконденсатовилучення - Кондрат, Р.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Запропоновано принципово новий підхід до інтенсифікації видобування вуглеводнів і збільшення газоконденсатовилучення з родовищ природних газів, який ґрунтується на комплексному активному впливі на процеси їх розробки. За результатами експериментальних досліджень на моделях пористого середовища вперше встановлено закономірності поведінки защемленого газу в обводнених об'ємах пласта при зниженні в них тиску і вилучення мікро- і макрозащемленого газу та створені фізичні засади активного впливу на водонапірний режим. З використанням отриманих результатів розроблено нові технології регулювання просування в родовище пластових вод і вторинного видобутку защемленого газу з обводнених пластів. Для реалізації активного впливу на процеси розробки родовищ природних газів з водонапірним режимом створено нові технології і технічні пристрої для інтенсифікації роботи обводнених свердловин. Основні наукові розробки пройшли приймальні випробування, здані відомчим комісіям і використовуються на виробництві згідно з виданими нормативними документами.