Діагностика гідравлічного стану складних газотранспортних систем - Грудз, В.Я. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Наведені результати аналітичних досліджень гідравлічної ефективності складних газотранспортних систем, проведений відбір діагностичних моделей для визначення кількості рідини в газопроводі і її розподілу по довжині лінійної ділянки і в часі експлуатації. Запропоновані методи параметричного діагностування складних систем газопроводів.