Інновації при забезпеченні надійної експлуатації газопроводів у зсувонебезпечних гірських умовах - Крижанівський, Є.І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Розглянуті методи та засоби оперативного контролю за напружено-деформованим станом масивів гірських порід по трасах трубопроводів, що дає змогу відстежити динаміку поля напружень і спрогнозувати розвиток геологічних процесів, а також побудувати схему навантаження об'єкта. Представлено обґрунтування досліджень зміни механічних характеристик трубної сталі для забезпечення надійної експлуатації труб у зсувонебезпечних гірських умовах.