Деформаційна поведінка морських нафтогазопроводів в умовах експлуатації - Крижанівський, Є.І.; Побережний, Л.Я. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Виявлені загальні закономірності деформування труб з низьковуглецевої сталі в морських трубопроводах при статичному і повторному статичному поступовому навантаженнях чистим згином, які дають змогу прогнозувати деформаційну поведінку тіла труби та зварного з'єднання в реальних умовах експлуатації.