Математична модель контрольно-відновлювальних заходів на лінійній частині магістрального газопроводу - Грудз, В.Я.; Сусак, В.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Розглядаються питання централізованого обслуговування лінійної частини магістрального газопроводу. Створено економіко-математичну модель процесу, яка розглядається як функція питомих витрат на обслуговування. Оптимізація процесу обслуговування дає можливість скоротити витрати на обслуговування.