Понятття істини в суспільствознавстві у контексті ситуаційного аналізу - Пироженко, В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Досліджено умови істинності наукових теорій у суспільствознавчих дисциплінах з урахуванням специфіки останніх. Зроблено висновок про можливість істинного в традиційному сенсі пізнання суспільних явищ. Для цього як основний метод суспільствознавства запропоновано метод ситуаційного аналізу, що дозволяє виділити у поведінці суб'єкта ситуаційну логіку, тобто інваріантні дії і мотиви, а отже, зробити їх об'єктом узагальнень, формалізації й емпіричної перевірки. Цей метод дає змогу подолати дві основні перешкоди у пізнанні і прогнозуванні суспільних явищ - відсутність жорсткого детермінізму в ментальних станах людини і наявність у неї свободи волі.