Новітні технології використання вугілля в енергетиці - Корчевой, Ю.П.; Півняк, Г.Г. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Розглянуто сучасний стан енергетичного обладнання українських вугільних ТЕС та паливної бази енергетики. Наведені паливні складові виробітку електроенергії електростанціями. Визначено шляхи скорочення витрат використовуваного в енергетиці газу, що йде на підтримку горіння у вугільних котлоагрегатах. Це досягається за рахунок модернізації та реконструкції існуючого обладнання, а також впровадження нових високоефективних, екологічно чистих технологій спалювання вугілля. Розглянуто технології попередньої термічної підготовки вугілля, спалювання в "арочних" топках, котлоагрегатах атмосферного циркулюючого киплячого шару (ЦКШ), парогазових установках з внутрішньоцикловою газифікацією і спалюванням вугілля. Наведені приклади впровадження деяких з цих технологій на ТЕС України та дані щодо розширення паливної бази енергетики за рахунок залучення до енергетичного балансу бурого і "солоного" вугілля, а також відходів вуглезбагачення – шламів та мулів.