Концептуальні основи створення бази даних наукового експерименту та спостереження - Коваленко, О.В. (Математичні машини і системи, 2016)
У статті наведено підхід до створення спеціалізованих баз даних, призначених для впорядкування та збереження значних обсягів інформації, що використовується в ході наукового спостереження та експерименту. Наведено функції і предметну область такої бази даних. Представлено модель об’єкта спостереження й зазначено задачі класифікації. Розроблено концептуальну модель бази даних експерименту. Представлено приклад можливої реалізації бази даних фізичного експерименту, яка зараз знаходиться у стадії розробки. Зроблено висновки.