Профілактика післяопераційного парезу й септичних ускладнень після операцій на товстій кишці - Бойко, В.В.; Тимченко, Н.В.; Шевченко, О.М.; Лихман, В.М.; Клименко, В.П. (Международный медицинский журнал, 2014)
Наведено результати хірургічного лікування 107 пацієнтів, які перенесли обструктивні й реконструктивно−відновні операції на товстій кишці. Встановлено, що ендолімфатичне введення антибактеріальних препаратів з урахуванням індивідуальної чутливості до них мікрофлори та 1 %−вого розчину серотоніну адипінату в кількості 10 мг на добу інтраопераційно і в післяопераційному періоді сприяло поліпшенню результатів профілактики та лікування післяопераційного парезу кишечнику і зменшенню кількості гнійно−септичних ускладнень.