Про планування та визначення екстремальних результатів багатофакторного експерименту на базі раціональної кількості дослідів - Попадинец, В.І. (Математичні машини і системи, 2015)
Дається опис загального алгоритму побудови матриці планування багатофакторного експерименту та опис загального алгоритму побудови функції відгуку, яка враховує усі можливі ефекти взаємодії факторів. Алгоритм побудови матриць планування, що пропонується, забезпечує експериментатору можливість вибирати раціональну кількість дослідів, а алгоритм побудови функції відгуку забезпечує пошук мінімального та максимального значень функції відгуку в області її визначення. Алгоритми зорієнтовані на створення автономного програмного модуля для рішення різноманітних практичних оптимізаційних задач, насамперед, для складних технологічних процесів, і є доцільними для використання, коли реалізація реальних дослідів, що проводяться, є затратною.