Склад і структура клієнт-серверної системи моделювання поведінки навігаційно-моніторингових комплексів змінного призначення - Касім, А.М. (Математичні машини і системи, 2016)
У статті сформульовано актуальну науково-прикладну задачу створення системи, що моделює функції збору, обробки та виведення геоприв’язаних даних про мобільні об’єкти і співвіднесених з ними атрибутивних даних картографічного фону для вирішення проблем контролю і керування рухомими об’єктами в межах навігаційно-моніторингових комплексів змінного призначення. Розв’язання поставленої задачі здійснювалось з використанням клієнт-серверної технології побудови програмного забезпечення, яке лежить в основі функціонування розробленої системи моделювання. Наведено характеристику основних складових системи, їх взаємозв’язок та засоби розробки. Велику увагу приділено опису логічної структури реляційних баз даних символів рухомих об’єктів і картографічного фону та організації інформаційної взаємодії між сервером баз даних і клієнтськими додатками, які візуалізують агреговані результати обробки запитів до обох баз даних у формі динамічних сцен. Запропонована система може слугувати прототипом для створення дієвих навігаційно-моніторингових комплексів, а також покликана сформувати базис для подальших розвідок за цією тематикою у плані модернізації чи доробки діючих комплексів з урахуванням виявлених недоліків в інтересах всього діапазону користувачів.