За покликом долі - Сорока, П. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Оглядаючи свій життєвий і творчий шлях на порозі 70-літньої ювілейної дати, професор Роман Гром’як із притаманною йому самокритичністю зазначає: “Прикро, що зроблено менше, ніж мріялося і планувалося; що розголос від опублікованого скромний…”. Така самооцінка надто критична.