Рента та розвиток рентних відносин в Україні - Данилишин, Б.М.; Міщенко, В.С. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Проаналізовані вітчизняна практика запровадження рентного регулювання та оподаткування в природно-ресурсній сфері та досвід щодо розв'язання зазначених питань в інших країнах. Проведено наукову систематизацію та узагальнення відповідної проблематики. Обґрунтовано необхідність посилення рентних принципів і напрямів діяльності уряду в рамках завдань щодо здійснення більш ефективної державної регуляторної політики. Встановлені програмні напрями (базові складові) реалізації рентної політики та розроблені конкретні пропозиції щодо удосконалення системи платежів за природокористування та збільшення рентної складової в доходах державного бюджету.