Поверхневі генератори вихорів: фундаментальні досягнення і нові застосування - Халатов, А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Аналізуються особливості поверхонь із заглибинами різної форми, які мають специфічні гідродинамічні властивості. Серед них найунікальніші - осцилюючий у заглибині вихор і швидше зростання теплообміну у порівнянні зі збільшенням гідравлічних втрат. Ці властивості можуть використовуватися для створення нових технологій вихрової термоаеродинаміки. Розглядаються осовні досягнення фундаментельних досліджень гідродинаміки поверхневих вихрових генераторів та нові практичні застосування їх результатів в авіації, енергомашинобудуванні, інших галузях промисловості.