Антиінфляційна політика фінансової безпеки держави - Рядно, О.А.; Рибальченко, Л.В. (Вісник економічної науки України, 2016)
В статті досліджено проблеми антиінфляційного регулювання фінансової безпеки держави. Проаналізовано особливості загальних підходів до оцінки характеру антиінфляційної політики, соціальні наслідки інфляційних процесів в країні, досліджено складники інтегрального індексу економічної безпеки та побудовано модель залежності рівня інфляції від основних показників загрози фінансової безпеки України. Антиінфляційна політика являє собою сукупність інструментів державного регулювання, спрямованих на зниження інфляції. Мета антиінфляційної політики полягає в тому, щоб зробити інфляцію керованою, а її рівень - досить помірним. Розглядаючи соціальний аспект фінансової безпеки, варто враховувати і додаткові фактори, що можуть виникати в країні і обумовлюють соціальну напруженість у суспільстві. Потреба у регулюванні інфляції обумовлена викликами глобалізації, які вимагають підвищення міжнародної конкурентоспроможності України. Виникнення антиінфляційного регулювання пов’язане з одного боку з явищем інфляції, а з іншого - із нездатністю державної політики забезпечити економічну та соціальну стабільність в країні іншими методами.