Виробництво партії трубних заготовок трекс-труб та виготовлення дослідно-промислової партії твельних труб зі сплаву Zr1Nb із вітчизняної сировини - Ажажа, В.М.; Борц, Б.В.; Бутенко, І.М.; В'югов, П.М.; Воєводін, В.М.; Лавриненко, С.Д.; Неклюдов, І.М.; Пилипенко, М.М.; Вахрушева, В.С.; Буряк, Т.М.; Сухомлин, Г.Д.; Благова, В.О.; et al. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Описано процес виготовлення дослідно-промислових партій заготовок трекс- та твельних труб для реакторів типу ВВЕР із зливків сплаву Zr1Nb, виплавлених з вітчизняної сировини на основі потрійної шихти – сплаву кальцієтермічного цирконію з 1 % ніобію (КТЦ-110), йодидного цирконію та відходів виробництва труб з того ж самого матеріалу – методами дугової та електронно-променевої плавок з електромагнітним перемішуванням. Проведено дослідження якості партії трекс-труб, виготовлених із сплаву Zr1Nb способом холодної деформації в промислових умовах. Розроблені схеми та температурно-деформаційні режими пресування, уточнено хімічний склад захисних покрить для зливків при високотемпературній деформації.