Agrobacterium-опосередкована транзієнтна експресія: перспективний підхід для масштабної продукції рекомбінантних білків у рослинах - Шелудько, Ю.В.; Сіндаровська, Я.Р.; Герасименко, І.М.; Банникова, М.О.; Олевинська, З.М.; Співак, М.Я.; Кучук, М.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Agrobacterium-опосередкована транзієнтна експресія чужорідних генів в рослинах дає можливість швидко отримувати препаративні кількості рекомбінантних білків. З використанням гена репортерного білка GFP розроблено методику ефективної транзієнтної експресії генів in planta, проведено відбір видів рослин, найбільш придатних для транзієнтної експресії рекомбінантних білків, та отримано препаративні кількості репортерного білка. Проведено інфільтрацію рослин N. benthamiana та N. excelsior лініями агробактерії, які містили векторні конструкції для транзієнтної експресії генів інтерферону або соматотропіну людини. Доведено присутність рекомбінантних інтерферону та соматотропіну в сумарних екстрактах білків та доведено ідентичність отриманого рекомбінантного соматотропіну із стандартним соматотропіном методами імуноферментного та електрофоретичного аналізів. Показано наявність біологічної активності інтерферону або соматотропного гормону людини у зразках екстрактів рослин, в яких було експресовано конструкції, що містили відповідні гени.