Ренесанс використання моделі акторів до побудови паралельних та розподілених застосунків - Глибовець, М.М.; Гороховський, С.С.; Зінчук, С.О.; Кравченко, М.В. (Проблеми програмування, 2015)
У статті проаналізована модель акторів (Actor model) як засіб високорівневого підходу до побудови паралельних та розподілених систем. Досліджено розвиток моделі під впливом парадигми об’єктно-орієнтованого програмування та формування головних властивостей акторів. Розглянуто основні особливості реалізації моделі за допомогою об’єктно-функціональної мови Scala на прикладі бібліотеки Akka.