Харків. «Ураган» (до 90-річчя від дня народження члена-кореспондента НАН України В.Т. Толока) - Таньшина, А.В. (Вісник НАН України, 2016)
У 1960 р. академік І.В. Курчатов доручив молодому фізикові В.Т. Толоку керувати науковою програмою з розроблення у ХФТІ основ керованого термоядерного реактора стелараторного типу. За цією програмою у Харкові було створено єдину в Україні потужну експериментальну базу для актуальних досліджень термоядерної енергетики, а згодом сформувалася наукова школа плазмістів-термоядерників. На початку 1970-х років за ініціативою та безпосередньою участю Володимира Тарасовича Толока широко розгорнулися дослідження в галузі нерівноважної плазмохімії високих енергій. Вони увінчалися створенням нового прогресивного напряму у плазмовій технології — отримання нових надміцних покриттів інструментів в установках «Булат».