Синтетичні молекулярні машини (Нобелівська премія з хімії 2016 року) - Ковтуненко, В.О.; Мірошниченко, М.С. (Вісник НАН України, 2016)
Нобелівську премію в галузі хімії в 2016 р. присуджено Жан-П’єру Соважу (Університет Страсбурга, Франція), серу Фрейзеру Стоддарту (Північно-Західний університет, США) та Бернарду Лукасу Ферінзі (Університет Гронінгена, Нідерланди) за «дизайн та синтези молекулярних машин». Їхні роботи ґрунтуються на синтезах катенанів, ротоксанів, циклів Боромео, характерною особливістю яких є поєднання кількох індивідуальних органічних молекул у супрамолекулярне утворення, що утримується механічним зв’язком. Представники Королівської академії наук Швеції заявили, що троє науковців «оживили» поле досліджень топологічної хімії, а «найменші машини у світі» можуть бути використані для розроблення новітніх матеріалів, датчиків і систем зберігання енергії.