Розробка обладнання та технології автоматизованого лазерного зварювання трубних компенсуючих елементів для авіакосмічної промисловості - Шелягін, В.Д.; Луценко, В.І.; Хаскін, В.Ю.; Лукашенко, А.Г.; Бернацький, А.В.; Сіора, О.В.; Шуба, І.В. (Наука та інновації, 2012)
Встановлено, що для виготовлення сильфонних компенсаторів доцільно застосовувати лазерне зварювання з імпульсною модуляцією випромінювання. Розроблено спосіб імпульсного лазерного зварювання нержавіючих та вуглецевих сталей. Створено технологію та обладнання для лазерного зварювання сильфонних компенсуючих складок з нержавіючої сталі. Виготовлені із застосуванням лазерного імпульсного зварювання сильфонні компенсатори матимуть кращі експлуатаційні властивості та довший термін використання.