Дмитру Затонському – 85 - Наливайко, Д. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Дмитро Володимирович Затонський – одна з найзначніших постатей українського літературознавства, якщо, звичайно, не замикати його на вивченні лише української літератури. І воднораз його науковий шлях і набуток у багатьох принципових аспектах чи не найвиразніше відбивають цілий етап розвитку нашої науки про літературу від часу “хрущовської відлиги” до початку ХХІ ст.