Використання портативних раманівських спектрометрів для експрес-контролю виробничих процесів та аналізу у польових умовах - Воєвода, В.М.; Меленевський, Д.О.; Держипольський, А.Г. (Наука та інновації, 2014)
Описано основи методу раманівської спектроскопії, а також ключові області використання портативних спектрометрів. Компанія Thermo Fisher Scientific — всесвітньо відомий виробник високотехнологічного аналітичного обладнання — розробила серію портативних раманівських спектрометрів.