Розробка технології та обладнання автоматизованого лазерного зварювання для виготовлення деталей теплообмінників корабельних двигунів - Шелягін, В.Д.; Лукашенко, А.Г.; Хаскін, В.Ю.; Лукашенко, Д.А.; Лукашенко, В.А. (Наука та інновації, 2014)
На підставі розробленої технології автоматизованого лазерного зварювання плоских трубок з мідно-нікелевих сплавів спроектовано і створено технологічне оснащення лазерного зварювального комплексу, яке може бути впровадженим на підприємствах машинобудівної, авіакосмічної, суднобудівної або автомобілебудівної промисловості. Для контролю герметичності зварених плоских трубок розроблена методика, яка полягає у випробуванні зразків тиском і пошуку дефектних ділянок лазерною інтерферометрією в автоматизованому режимі. Для промислового застосування розробленої технології лазерного зварювання спроектована і виготовлена спеціалізована зварювальна головка.