Застосування ендофітних бактерій для адаптації рослин картоплі in vitro до умов ex vitro з метою захисту посадкового матеріалу від фітопатогенів - Арданов, П.Є.; Лященко, С.В.; Подоліч, О.В.; Рязанцев, В.Б.; Заєць, І.Є.; Козировська, Н.О. (Наука та інновації, 2010)
Закладено наукову основу для розробки біотехнології адаптації рослин картоплі in vitro і праймування її природної імунності ендофітними бактеріями. Бактеризація оздоровленої картоплі штамами Methylobacterium radiotolerans ІМ- БГ290 та Pseudomonas putida ІМБГ294 при переведенні до умов ex vitro дала можливість підвищити приживлення рослин і сформувати повноцінну розсаду, а також уникнути обов’язкового застосування високовартісних пестицидів. Урожайність мінібульб у розсади, отриманої від оброблених бактеріями живців, перевищила контрольні більш ніж на 50 %. Крім того, зросла кількість і маса бульб. Праймуючий потенціал M. radiotolerans ІМБГ290 проти патогенів картоплі з різними стратегіями враження є сортоспецифічним. Позитивний ефект від праймування рослин, отриманий після обробки живців при мікророзмноженні, зберігається у наступному поколінні.