Photonuclear method of production of free ¹⁵³Sm by use of nanoparticles of samarium oxide and clinotilolite - Dikiy, N.P.; Dovbnya, A.N.; Krasnoselskiy, N.V.; Lyashko, Yu.V.; Medvedeva, E.P.; Medvedev, D.V.; Uvarov, V.L. (Вопросы атомной науки и техники, 2016)
Наночастинки Sm₂O₃ і клиноптилоліту використовувалися для одержання ¹⁵³Sm з високою питомою активністю за допомогою гальмування ядер віддачі з реакції ¹⁵⁴Sm(γ, n)¹⁵³Sm у клиноптилоліті. Після опромі- нення гальмовим випромінюванням електронного прискорювача Sm₂O₃ видалявся розчиненням у соляній кислоті. Доля атомів віддачі ¹⁵³Sm у наночастинках клиноптилоліту при використанні гальмового випромі нювання з максимальною енергією 12,5 МеВ склала 12,3%. Обговорюються шляхи збільшення питомої активності і виходу ¹⁵³Sm при використанні фотоядерних реакцій.